Elektrische step regels in Nederland

 
1 Welke elektrische steps zijn niet toegestaan op de openbare weg?

Elektrische steps zijn in de regel niet toegestaan op de openbare weg. Vrijwel alle e-steps die je in Nederland en het buitenland op straat ziet zijn in Nederland verboden op de openbare weg.

 

2 Wat gebeurt er als ik op een niet toegestane e-step op de openbare weg rijd?

De step kan in beslag genomen worden. Daarnaast kun je een bekeuring krijgen van 360 euro. Mocht je bij een ongeval betrokken raken dan kan dit ook financiële consequenties hebben, omdat je onverzekerd bent.

 

3 Waarom zijn (de meeste) e-steps niet toegestaan op de openbare weg?

Elektrische steps worden gezien als voertuig. Ze moeten daarom aan voertuigeisen voldoen. Er zijn eisen voor bijv. fietsen, e-bikes, bromfietsen, motorfietsen en auto’s. De vereisten aan voertuigen zijn in alle EU-landen hetzelfde. Echter er is nog geen EU-regelgeving voor elektrische steps. Hierdoor is het voor producenten niet mogelijk om voor e-steps een goedkeuring te krijgen voor de openbare weg.

Sommige landen hebben wel nationale wetgeving voor elektrische steps, waardoor de steps legaal gebruikt kunnen worden op de openbare weg.

Nederland heeft een regelgeving voor innovatieve voertuigen, zoals de Segway. Deze categorie heet 'bijzondere bromfiets'. Onder die regels zijn twee merken elektrische steps goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg in Nederland.

 

4 Welke e-steps zijn goedgekeurd?
 • Veeley
 • E-micro
 • Kickbike (type Luxury, Cruise en Fat Max
 • Yedoo Mezec

Lees hier waarom deze steps wel zijn goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg:

 • Veelay
  Voldoet aan de criteria voor de bromfiets. Dit komt onder meer omdat ze een (opklapbaar) zadel en zijspiegel hebben. Let op: voor een bromfiets moet je wel 16 jaar zijn en in bezit van een AM-rijbewijs.
 • E-micro
  Voldoet aan de criteria voor e-bike. Dit komt omdat ze slechts trapondersteuning bieden. Voor deze step heb je dus geen rijbewijs en WA verzekering nodig.
 • Kickbike en Yedoo Mezec
  Voldoen aan de criteria van 'bijzondere bromfiets. Dit is de categorie waaronder ook de Segway valt. Let op: de goedkeurig is alleen voor gebruik van de openbare weg in Nederland. Voor de meest actuele lijst van alle 'bijzondere bromfietsen' kan je terecht bij de rdw. De regels voor de bijzondere bromfiets vind je op de site van de rijksoverheid
   
5 Waar moet je op letten als je een e-step koopt?

Vraag bij de verkoper of producent na of de step echt is toegestaan op de openbare weg in Nederland. Vaak wordt in advertenties de suggestie gewekt dat de step handig is voor in de stad en bij voor- en natransport. Terwijl het vaak om steps gaat die niet toegelaten zijn op de openbare weg.

 

6 Mag ik in het buitenland een e-step besturen?

Elektrische steps die aangewezen zijn als bijzondere bromfiets zijn niet (automatisch) toegestaan op de openbare weg in het buitenland. Voor particulier terrein, zoals een camping geldt dat niet. De eigenaar bepaalt daar de regels.

In sommige landen is er speciale wetgeving gemaakt voor elektrische steps. Bijvoorbeeld in Duitsland. 

Heb je een e-step die in Nederland niet is toegestaan of die een goedkeuring als bijzondere bromfiets heeft? Check dan bij de fabrikant of de step op jouw vakantiebestemming op de openbare weg is toegestaan.

Hoe staat het er in 2020 voor met de regels rondom elektrische steps in Nederland? Onderstaande informatie is afkomstig van het RDW en Rijksoverheid. Je leest hier alles over het gebruik van elektrische steps in Nederland.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »